x تبلیغات
آخرین متد سم زدایی ترک اعتیاد چیست؟

آخرین متد سم زدایی ترک اعتیاد چیست؟

سم زدایی چیست؟ در جریان خود و در گیرنده‌های مغزی افرادی که مواد مخدر یا محرک استفاده می‌کنند، آثار مواد مخدر مشاهده شده که همین امر باعث تغییرات ذهنی و جسمی

آخرین متد سم زدایی ترک اعتیاد چیست؟

 

سم زدایی چیست؟

در جریان خود و در گیرنده‌های مغزی افرادی که مواد مخدر یا محرک استفاده می‌کنند، آثار مواد مخدر مشاهده شده که همین امر باعث تغییرات ذهنی و جسمی در این افراد می‌شود. سم زدایی به مرحله‌ای گفته می‌شود که به روش‌های مختلف و در مدت زمان‌های مشخص، این مواد از بدن فرد دفع شود.

گام اول ترک هرگونه اعتیاد (چه مخدر و چه محرک)، سم زدایی از بدن بوده که باید به صورت اصولی و تخصصی و تحت نظر پزشک و روان‌درمانگران انجام شود. در سم‌زدایی، جسم فرد پاک شده، اما از لحاظ روحی هنوز تغییری در مددجو ایجاد نشده است.

انواع سم زدایی از لحاظ زمانی

از لحاظ زمانی، مراحل سم زدایی به سه قسمت تقسیم می‌شود:

  • فوق سریع یا UROD
  • سریع یا ROD
  • تدریجی
سم زدایی مواد مخدر ✔ مواد محرک
 
 
  • سم زدایی چیست؟
  • انواع سم زدایی از لحاظ زمانی
    • سم زدایی فوق سریع UROD
    • دیتاکس سریع یا ROD
    • سم زدایی تدریجی
    • مدت زمان بستری شدن برای سم زدایی چقد است؟
  • انواع سم زدایی بر مبنای مصرف دارو
    • داروی نالتروکسان
    • داروی متادون و بوپرنورفین
  • سم زدایی بدن از مواد مخدر با گیاهان دارویی و طب سنتی
  • دفع سموم اعتیاد در منزل
  • انتخاب روش سم زدایی مواد مخدر

سم زدایی فوق سریع UROD

روش سم زدایی فوق سریع که در دهه 1980 میلادی معرفی شد، روشی است که به کمک خواب مصنوعی و استفاده از داروهای مخصوص و تحت نظر پزشک بیهوشی و در اتاق‌های مجهز ICU انجام می‌شود. در این روش، فرد در مدت 6 الی 8 ساعت بیهوش (یا همان خواب مصنوعی) بوده و در این مدت، داروهای بلاک کننده گیرنده‌های مخدری و محرکی به صورت سرم به بدن فرد تزریق می‌شوند. UROD مخفف عبارت Ultra Rapid Opioid Detoxification بوده که جزو متدهای ترک اعتیاد بدون درد است.

هنگامیه مواد بلاک کننده به بدن وارد می‌شود، در مدت 6 الی 8 ساعت بدن شروع به دفع مواد سمی کرده و علاوه بر آن، گیرنده‌های مغزی نیز توان دریافت محرک یا مخدرهای جدید را ندارند. بنابراین، مثلا هنگامیکه از سم زدایی برای ترک اعتیاد تریاک استفاده شود، بدن نه تنها دیگر هیچگونه مورفینی ترشح نخواهد کرد، بلکه در صورت مصرف این ماده نیز، هیچگونه تاثیری برروی مغز نخواهد داشت و پاداشی از سمت مغز صادر نمی‌شود.

مزایا و معایب روش UROD

در افرادی که شرایط جسمانی مناسبی داشته و مدت زمان مصرف و میزان مصرف آن‌ها خیلی زیاد نبوده و همچنین بیماری‌های زمینه‌ای (خصوصا دیابت) نداشته باشند، روش UROD کاملا کاربردی و مناسب است. اما بهتر است بدانید که این روش، جادویی نبوده و قرار نیست معجزه‌ای اتفاق بیفتد. بسیاری از مراکز غیرمعتبر، از طریق تبلیغات سعی در گمراه کردن افراد دارند.

در این روش، سموم از بدن خارج شده، اما این به معنای از بین رفتن تمامی تمایلات به مصرف مواد مخدر نیست. بلکه این روش، سموم را به سریع‌ترین روش ممکن از بدن خارج کرده، اما هنوز هم وابستگی‌های ذهنی در فرد وجود دارد. این روش ممکن است همراه با علائم جانبی زیر باشد:

  • تعریق
  • درد عضلانی
  • حالت تهوع و بیرون روی
  • تنفس سریع و بریده بریده
  • هذیان
  • مشکلات روحی

بعد از دفع سموم به روش UROD، هنوز هم فرد باید تحت نظر پزشکان و روان‌کاوان قرار گرفته تا از ترک اعتیاد دائمی، اطمینان حاصل شود.

دیتاکس سریع یا ROD

روش دوم سم زدایی بدن یا اصطلاحا دیتاکس کردن، روش سریع یا همان ROD بوده که مخفف Rapid Opioid Detoxification است. این روش نسبت به UROD کندتر بوده و عموما به 3 الی 6 روز زمان نیاز دارد. در این روش نیز مصرف ماده مخدر به صورت آنی قطع شده و برای تحمل عوارض قطع مصرف دارو (چه ذهنی و چه جسمی)، از داروهای آنتاگونیست استفاده می‌شود. این روش نیز نیاز به مراقبت دائمی داشته تا در صورت بروز علائم خطرناک، به سرعت روند درمان متوقف شود. از همین رو انجام این کار فقط در کمپ ترک اعتیاد و کلینیک‌ها بازپروری قابل انجام است.

سم زدایی تدریجی

بر خلاف دو روش قبلی، در این روش مصرف مواد مخدر به صورت ناگهانی قطع نشده و در عوض، میزان مصرف مواد مخدر یا محرک برای یک دوره‌ی از پیش تعیین شده، ادامه یافته و به مرور زمان مصرف متوقف خواهد شد. این روش، علائم فیزیکی کمتری داشته (درد و خماری) و در چهار یا پنج روز اول شروع دوره درمان، هیچگونه اثری از ترک کردن مشاهده نخواهد شد. اما مدت زمان کلی سم زدایی تدریجی برای مواد مخدر بین 7 الی 14 روز است.

مزایا و معایب دفع سموم تدریجی

بر خلاف دو روش قبلی، در این روش مصرف مواد مخدر به صورت ناگهانی قطع نشده و در عوض، میزان مصرف مواد مخدر یا محرک برای یک دوره‌ی از پیش تعیین شده، ادامه یافته و به مرور زمان مصرف متوقف خواهد شد. این روش، علائم فیزیکی کمتری داشته (درد و خماری) و در چهار یا پنج روز اول شروع دوره درمان، هیچگونه اثری از ترک کردن مشاهده نخواهد شد. اما مدت زمان کلی سم زدایی تدریجی برای مواد مخدر بین 7 الی 14 روز است.

مدت زمان بستری شدن برای سم زدایی چقد است؟

همانطور که پیشتر مطرح شد، در روش فوق سریع، مدت زمان بستری شدن بین 4 تا 8 ساعت بوده، در روش فوق سریع بین 2 تا 3 روز و در روش تدریجی نیز بین 7 تا 14 روز است.

انواع سم زدایی بر مبنای مصرف دارو

به صورت کلی، برای سم زدایی دو روش وجود دارد. در روش اول، استفاده از دارو است و در روش دوم نیز بدون دارو است. گفتنی است که ترک بدون دارو عموما توسط کسانی انجام می‌شود که قصد دارند در منزل و محروم کردن کلی بدن از تمامی مخدرها، اعتیاد را کنار بگذارند. تمامی روش‌هایی که پیشتر مطرح کردیم (فوق سریع، سریع و تدریجی)، جزو روش‌های با دارو بود که خطرات کمتری را برای فرد به همراه دارد.

داروی نالتروکسان

یکی از دارویی‌های ضد مخدر رایج که در روش‌های سریع و فوق سریع استفاده می‌شود، دارویی با نام نالتروکسان یا همان Naltrexone است. در روزهای اول، دوز کمی از این دارو مصرف شده و سپس در سه الی چهار روز بعد، مقدار مصرف افزایش یافته تا علائم‌های نرسیدن مواد مخدر و محرک به مرور زمان برطرف شود. این دارو مجوز FDA آمریکا را دریافت کرده و از آن برای ترک الکل و مواد افیونی استفاده می‌شود.

سم زدایی با نالتروکسان

این دارو کمک می‌کند تا گیرنده‌های مغز که مواد مخدر و محرک برروی آن‌ها اثر می‌گذاشت مسدود شده و علاوه بر آن، هنگام مصرف مواد مخدر و محرکی همانند هروئین و تریاک، بدن واکنش فیزیکی نشان داده و احساس شدید حالت تهوع و استفراغ ایجاد شود. این دارو مانع از تمایل به مصرف مجدد مواد افیونی شده و یکی از داورهایی است که در مرحله سم زدایی از آن استفاده می‌شود. نالتروکسان به صورت ایمپلنت (کاشت در بدن)، قرص و آمپول مصرف شده که باید توسط پزشک متخصص تجویز شده و تحت نظر همان پزشک، مصرف شود.

داروی متادون و بوپرنورفین

متادون که اصطلاحا به آن شربت نیز گفته می‌شود، یکی دیگر از داروهای جایگزین مصرف مواد مخدر بوده که در روند سم زدایی تدریجی استفاده می‌شود. میزان مصرف و طول مدت زمان مصرف باید با مشورت پزشک مشخص شده و خوددرمانی با این دارو عموما منجر به اعتیاد به خود متادون خواهد شد. در سم‌زدایی تدریجی که در کمپ‌های معتبر انجام می‌شود، مددجو بین 10 الی 15 روز در کمپ بستری و تحت مراقبت پزشکی و روان‌پزشکی قرار گرفته تا به مرور زمان، اعتیاد خود را کنار بگذارد.

بایگانی
پیوندهای روزانه
آمار بازدید
آنلاین : 0
بازدید امروز : 1
بازدید دیروز : 0
بازدید هفته گذشته : 1
بازدید ماه گذشته : 1
بازدید سال گذشته : 151
کل بازدید : 3554